Pomelo, Çin Greyfurdu, Ağaç Kavunu, Şadok (Citrus Maxima)
Pomelo, sedef otugiller familyasının alt kollarından Turunçgillere bağlı citrus cinsinin bir türü olan ağaca ve meyvesine verilen addır. Diğer isimleri Çin Greyfurdu, Şadok (Shaddock), pomelo Egzotik bölgelerin kutsal olarak da nitelendirdiği pomelo. Ağaç Kavunu, Şadok olarakta bilinir. Bunlardan Çin greyfurdu, şadok ve ağaç kavunu daha yaygın olarak bilinmektedir.
Güney doğu Asya kökenli bir tür olan şadok, ülkemizde de yetiştirilebilinen bir turunçgil türüdür. Altıntop”a çok benzer, meyve kabuğu daha kalın ve düz yapıdadır. Meyve kabuğu yeşil-sarı arasında bir renge sahip olup, meyve şekli yuvarlak ile armut şekli arasındadır. Ağaçları oldukça büyüktür. Şadok yaprakları oldukça iri, 15-20 cm boyundadır. Sürgün ve meyvelerin üzerinde ince tüyler (hav) bulunur. Şadokun çiçekleri oldukça iri ve salkım şeklindedir. Şadok turunçgiller içerisinde en büyük meyveye sahip türdür.
Pomelo, meyvesi yenen bir bitki türüdür. Kalın ve sert kabuğu ile bilinir. Genelde taze olarak ya da hamur işlerinin içine katılarak tüketilir. Bazı kültürlerde meyve çayı yapımında kullanılır. Ağaç kavunlarının en çok yetiştiği yerler Akdeniz çevresi, Hindistan”ın bazı bölgeleri ve Güney ile Orta Amerika”dır. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar.
Şadokun Faydaları:
Yara ve diş iltihaplarında etkilidir. İştahı arttırır, hazmı kolaylaştırır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Kolesterol düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenler. Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. Ağaç kavunu safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır. Yaprakları hazmı kolaylaştırır, nefesi rahatlatır. Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir.
Bahçeye sahip olmayan hobi bahçesi meraklıları teras, kapalı cam balkon, ofis ve teras gibi alanlarda limon, portakal, kumkuat..vb gibi narenciye çeşitleri yetiştirmek isteyenler için önemli ayrıntılar aşağıdaki gibidir;
- Kapalı alanda limon, kumkuat vb gibi narenciye çeşitlerini yetiştirmek için alanın mutlak suretle güneş görmesi şarttır.
- Kış aylarında rüzgar ve soğuk almayan bir noktaya yerleştiriniz. Bu alanın soba veya doğalgaz ile ısıtılmaması gerekmektedir. Aksi taktirde ortamdaki nem eksikliğinden dolayı bitki form kaybeder.
- Yaz ayları ve sıcak günlerde sulama periyodiği haftada 1-2 iken bu periyodik kış aylarında 10 güne çıkmaktadır. Aşırı ve sık sulama (2 günde 1 gibi) bitkide yaprakların sararmasına,yaprakların dökülmesine ve bitkinin ölümüne kadar gidebilecek kötü sonuçlar doğurur.

Dikim yeri: Yarı güneşli, güneşli alanlar
Önerilen: Geniş saksılar, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun
Toprak: Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak
Büyüme hızı: Normal
Çiçeklenme dönemi: Bahar ayında
Dona dayanıklılık: Donlara yarı dayanıklı
İklim kuşağı: Soğuğa yarı dayanıklı türlerden olup -3 dereceye kadar dayanabilir.
Ömrü: Çok yıllık kalıcı bitki