Passiflora Edulis – Passion Fruit [Aşk Meyvesi] [Çarkıfelek] [Maruçya]

Çarkıfelek, saat çiçeği sarmaşık; aynı asma gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak inanılmaz bir hızla gelişir ve bazen boyu bir sezonda 6-9 metreye kadar ulaşır. Parlak yaprakları göz alıcıdır ve genellikle 3 parçalı küçük palmiyemsi bir yapıdadır. Ilıman iklimlerde her daim yeşildir. Örneğin İzmir”de kışın dahi yapraklarını dökmez. Ancak soğuk iklimlerde kışın yapraklarını döker ve baharla birlikte yeniden yeşile bürünür.

10 cm. Çap büyüklüğe ulaşan çok renkli beyaz ve mor çiçekleri ile yaz boyu inanılmaz ve benzersiz bir göz ziyafetidir. Çiçeklerinin hafif naneli ananası andıran çok güzel bir kokusu vardır. Büyüleyici ve cezbedici çiçekleri, kelebeklerin uğramadan geçemedikleri görkemli bir renk cümbüşüdür.

Şatafatlı çiçekler en erken ilkbaharda açıp Haziran – Temmuz gibi meyveleri olgunlaşır. 2. çiçeklenme dönemi Temmuz ortasından sonra başlar ve sonbaharla birlikte, yaklaşık bir yumurta büyüklüğünde, mor rengi meyvelere dönüşürler. Meyve dönemi de çok gösterişli ve renklidir. Meyveleri olgunlaşınca yenebilir ya da kokteyllerde ve meyve suyu karışımlarında kullanılabilirler. Çiçekleri ile yapılan çayın teskin edici yönü ile heyecanı yatıştırdığı ve stresi giderdiği söylenir. Güneşi çok severler ve bulundukları ortama tropik bir görüntü katarlar. Çiçeklerinin göz dolduran egzotik görüntüleri nedeni ile ayrıca Passiflora ailesinin en zahmetsiz ve kolay gelişen türü olması nedeni ile tüm dünyada çok popülerdirler. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilmekte olan bu güzel, güneş alan teras ya da balkonunuzda varsa bahçenizde kolaylıkla büyür. Her bir çiçeği bir sanat harikası olan bu sarmaşığa sahip olarak çevrenizdekileri büyüleyin

 Nerede yetiştirilir ?

Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygun. Özellikle çitlere, pergolalara, limonluklara sarılarak gelişir ve kısa sürede kapatır. Yaz kış yeşildir ve ılıman bölgelerde neredeyse yıl boyu çiçeklidir.

 Bakımı ve diğer bilgiler

Passiflora çok arsız ve çok hızlı gelişen bir bitkidir. Hemen çiçek açmak için fırsat arar. Çok az hastalıktan ya da böcekten etkilenir. Oldukça güçlü, sağlam bir yapısı vardır. Bir kez tutundu mu kolay kolay formunu ve sağlığını kaybetmez ve neredeyse yıl boyu çiçeklenir.

Nemli ve geçirgen topraklarda coşar ancak kurak sert hatta killi topraklarda dahi sorunsuz gelişir. Passifloralarda bakım bitkinin sağlığından çok formunu sağlamak için yapılır. Budama ile bitki kontrol altında tutulmalı, güzel görünümü sağlayacak dallanma teşvik edilmelidir. Profesyonel ihtiyaçlar hariç yılın her döneminde budama yapılabilir.

Çiçeklenmeyi artırmak için kök sınırlandırması iyi yöntemlerden biridir. Çok verimli, nemli ve gevşek topraklarda bitki toprak altından ilerleyip gelişmeye müsaittir. Bu durumlarda passiflora gelişecek ve olabildiğince yayılmaya çalışacaktır. Yayılma dönemlerinde bitki yeşil dal ve yapraklı kısımlarına gücünü gönderdiğinden çiçeklenmesi az olur. Köklerinin fazla yayılmayacağı saksı dikimlerinde kökler ilerleyemediklerinden, kökler sınırlanmış olur ve bitki daha çok çiçek açar. Aynı mantıkla bahçe dikimlerinde toprak altından köklere sınırlandırma yapılırsa, çiçeklenme artacaktır.

 Dikim ve gübreleme

Passiflora yaprak çürüntülerinden elde edilen humuslu gübreleri tercih eder. Akıllı progranül gübreler, yanmış çiftlik gübreleri de passiflora bakımında kulllanılabilir. Bahçe toprağına dikimlerde gübrelenmeden ve özel hiçbir bakım istemeden yıllarca gelişip, çoğalabilir.

 

Dikim yeri: Koyu gölgeden, güneşli alanlara kadar geniş bir alanda gelişebilirler.

Önerilen: Çiçek tarhları, geniş saksılar, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun. İç mekan yetiştiriciliğine uygun.

Toprak:  Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak

Büyüme hızı:   Hızlı

Çiçeklenme dönemi:  Bahar ayından itibaren sezon boyu ve sonbahar

Dona dayanıklılık: Donlara yarı dayanıklı

İklim kuşağı:  Soğuğa yarı dayanıklı türlerden olup -5 dereceye kadar dayanabilir. Hem bu yüzden hem de çiçekleri ve aromatik kokusunda dolayı bahçecilikte tercih edilen çarkıfelek türlerindendir. Avrupa”da da gözde bahçe bitkileri arasındadır.

Ömrü:  Çok yıllık kalıcı bitki

30 thoughts on “Passiflora Edulis (Passion Fruit) (Aşk Meyvesi)”

  1. Benim bir maracuyam bitkim var. Portekizden tohumu getirip ekmiştim. 1.5 yıl oldu ve 2 metreden fazla boyu var ama çiçek açmadı. Nedenini söyler misiniz

    1. Passiflora sert kabuklıu biraz zor çimlenen bir meyvedir. Öncelikle tohum ne kadar tazeyse o kadar çok şansınız var. Ne kadar beklemişse çimlenme uzun sürer veya çimlenmeyebilir. 1 ayla 6 ay arasında tohumun tazeliğine göre çimlenme sürer. Çimlenmedi diye atmayın sakın. Üzerindeki meyve kalıntılarını aldıktan sonra ekebilirsiniz. Çimlenme sıcaklığı olarak 25 dereceyi geçmeyen bir ortamda çimlendirme yapın. İdeali 22-25 arasıdır.

  2. Pasiflora nitkim çok çiöek açoyor ama meyve ver miyor.Nedeni ni bilen var mı?

  3. Selam ismim mıstafa ezici gazipasa mango fidanı satihoruz pasion fruit uretecegim musayit oldugunuzda görüşebilirmiyiz 05305450040

  4. Merhabalar,
    Antalya’da 2 da tarlam var. Pasiflora ekmek isterim. Ekim zamanı nedir? Hangi aralıklarla ekmek gerekir? Yerde mi yetişir, asmak gerekir mi? Ortalama meyve verme süresi kaç yıldır? Dekar başına ortalama ürün ne kadardır?
    Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

    1. Ekim zamanı çok sıcaklar başlamadan ekerseniz daha iyi gelişim gösterirler. Yaklaşık 3-4mt ara ile ekebilirsiniz. Dilerseniz daha sık da ekebilirsiniz daha bol meyve için. Sarılıcı bir bitkidir dolanacağı yer lazımdır üzüm kivi gibi. 2. yaşından itibaren meyve vermeye başlarlar.

      1. Teşekkür ederim.”Ortalama meyve verme süresi kaç yıldır? Dekar başına ya da kök başına ortalama ürün ne kadardır?” sorularımı da yanıtlarsanız memnun olurum.

        1. Merhaba bizim Bi abide var bu pasiflora onda gördüğüm kadarıyla baya meyvesi var şöyle örnek vereyim normal belediye kömür çuvalı var ya ondan 1,5 çuval meyve düşün yada 1 un çuvalı kadar meyve veriyor o kendisi saksıda yetiştiriyor kökleri sınırlamış her sene bol bol meyve alıyor

  5. Merhaba 2.yıldan sonra meyve vermeye başlayınca yılda sadece 1 kez mi ürün hasat edilebiliyor ve ömrü ne kadardır acaba

  6. Merhaba , Antalya’da yaşıyorum. Passion Fruit yetiştirmeyi düşünüyoruz .görüşebilmemiz mümkün mü ?

  7. Selamlar ,
    1 yaşında olan bitkim nedense yarısı kurudu . Diğer yarısı çiçekli ve yeşil

  8. Selamun aleyküm biz mersin tarsusta 3 arkadaş 5 dönüm arazide pasifflora isine başlamak istiyoruz en düşük maliyetle nasıl halledilebilir bilginiz varmı bize yardımcı olacak birileri varmı

  9. İzmir kemalpaşa da 750 rakımlarda arsam var.hangi cinsini önerirsiniz. passifloranın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir