KARAMBOLA (Star Fruit) (Averrhoa Carambola)
Karambola Özellikleri
Yıldıza benzeyen yapısı dolayısıyla starfruit (yıldız meyvesi) olarak da isimlendirilen karambola meyvesinin yeşilden sarıya doğru kaçan, balmumu benzeri ve yenilebilir ince bir kabuğu vardır. Enlemesine kesildiğinde yıldız şeklinde ve sulu olan etli kısıma erişilir.
Karambola meyvesi 2-1/2 to 5 inç (6-13 cm) uzunluğunda, 5 tane yaprak damarı vardır. Çekirdekleri meyveden çıktıktan birkaç gün sonra yaşanabilirliğini kaybeder. Küçük ağaçlar iyi kalitede Karambolalar üretirler.
Karambolanın portakal, papaya ve greyfurt?un karışımı bir tadı vardır.
Karambolanın Yetiştirildiği Yerler
Sri Lanka ve Moluccas”tan kaynaklandığına inanılır, fakat Asya”nın güneyi ve Malezya”da yüzyıllarca yetiştirilmiştir. Günümüzde ise Malezya, Tayland, Endonezya gibi uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra İsrail ve Brezilya”da üretilmektedir.
Karambolanın Faydaları
C vitamini açısından zengin olan Karambola daha çok C vitamini eksikliği bulunanlarla soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, içerdiği aminoasitler sayesinde cilt ve saç sağlığına faydalıdır.
Karambolayı Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Karambola’yı (diğer bir adıyla star fruit) kenarlarındaki hafif sert olan kısımlarını kestikten sonra enlemesine yıldız şekli oluşturacak şekilde kesebiliriz. Bu yıldız şeklinde kesilmiş olan Karambola’yı ister bardak süslemelerinizde isterseniz salatalarınızda garnitür olarak kullanabilirsiniz. Diğer yönden bu meyve ile pastalarınıza renk katabilir, dilerseniz çiğ olarak da tüketebilirsiniz.
Karambolanın Muhafaza Koşulları
Karambola asttropikal olarak sınıflandırılır. Çünkü olgun ağaçlar 27 F (-2 C) dereceyi tolere edebilirler. Genç bitkiler daha hassastırlar ve 32 F (0 C) derecede ölebilirler. Karambolalar su baskını ya da etkili sıcak ve kötü rüzgarlarla zedelenebilir.
Bunları Biliyor muydunuz?
Karambola meyvesi susuzluk hissini giderir.
Besin Değerleri
Yıldız Meyvesi
Porsiyon Miktarı:
Kalori (kcal) 30
Toplam yağ 0,3 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 2 mg
Potasyum 133 mg
Karbonhidrat 7 g
Diyet lifi 2,8 g
Şeker 4 g
Protein 1 g
A vitamini 61 IU C vitamini 34,4 mg
Kalsiyum 3 mg Demir 0,1 mg
D vitamini 0 IU Piridoksin 0 mg
B12 vitamini 0 µg Magnezyum 10 mg
Dikim yeri: Yarı güneşli, güneşli alanlar
Önerilen: Geniş saksılar, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun
Toprak: Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak
Büyüme hızı: Hızlı
Çiçeklenme dönemi: Haziran ve Ekim
Dona dayanıklılık: Donlara az dayanıklı
İklim kuşağı: Soğuğa yarı dayanıklı türlerden olup -2 dereceye kadar kısa süreli soğuklara dayanabilir.
Ömrü: Çok yıllık kalıcı bitki