
ANNONA CHERİMOLA (ÇERİMOYA)
Annona çeşidinin en tanınan türüdür. Meyvenin Çerimoya türünün yaprakları 2-5 cm uzunluğundadır, buna karşın 7-15 cm uzunluğunda 6-10 cm genişliğinde yapraklara sahip türleri de vardır. Genellikle küçük bodur ağaçlarda yetiştirilmektedir. Yaprakları ovaldir. Ağaç aşağı yukarı 7 metre boya sahip olup ufak guruplar halinde 6 yapraklı 2,3 cmlik sarı, kahvrengi, tabanı mor benekli çiçekleri bulunmaktadır.
Meyveleri hafif oval, eğer, 10-20 cm uzunluğunda ve 7-10 cm çapındadır, yumuşak hafif yumruludur. Meyve eti beyaz olup, içinde koyu kahverengi tohumları bulunur. Tohumları toksik olup yenmez. Dünya’nın en lezzetli meyvelerinden biri olarak kabul edilmektedir. O kadar ki, Mark Twain, Çerimoya’yı “insanların bilebileceği en lezzetli meyvelerden biri” olarak tanımlar.
Peru’da moşe yerlileri meyvelerini, tarımlarını ve sebzelerini sanatlarına yansıtmıştır, çerimoya da hep seramiklerinde resmedilmiştir.
Orta ve Güney Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde ve İsrail’de yetiştirilmektedir. Anavatanı olan Güney Amerika’da tropik kuşakta ormanlık bölgelerde yetiştirilen Çerimoyalar 700-2400m rakıma sahip yamaçlarda daha verimli olmaktadırlar. Bitki sıcak iklimlerde yetişmekle en fazla -3,-4 civarında bir soğuğa tahammül etmektedir, ancak bitki büyümesi için özellikle belli dönemlerde serin bir iklime sahip yerlere ihtiyaç duymaktadır.
Beyaz,tatlı,kokulu aromalı meyvelere sahip olup, meyveleri çilek, papaya, ananas karışımı biraz asidik bir tada sahiptir. Tohumları yenmez ve eğer parçalanırsa zehirlidir. Ancak meyveden kolayca ayrıltılabilir. Kabuğu da meyveden ayrılarak etli kısmı yenir. Avokado gibi yeşil, kahverengi kabuğu ile olgunlaşmış meyve pütürleri, bozulmuş dokusu ile kendini belli eder. Meyveleri buz dolabında iyi muhafaza edilir.
Dikim yeri: Yarı güneşli, güneşli alanlar
Önerilen: Geniş Saksılar, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun
Toprak: Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak
Büyüme hızı: Hızlı
Çiçeklenme dönemi: Yaz ayında
Dona dayanıklılık: Donlara dayanıklı
İklim kuşağı: Soğuğa yarı dayanıklı türlerden olup -4 dereceye kadar dayanabilir.
Ömrü: Çok yıllık kalıcı bitki