









Altın Çilek (Physalis Peruviana) (Cape Gooseberry)
ALTIN ÇİLEK taze iken doğal, kağıtımsı, sarımsı, bir kabuk ile kaplıdır ve yenilebilmesi için çıkarılması gerekmektedir.
ALTIN ÇİLEK pürüzsüz, kolay şekil alan, parlak ve turuncu-sarı bir dış yüzeye sahiptir. Özü sulu ve içerisinde çok ufak açık sarı çekirdekleri vardır. Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır. Bu ürün taze olarak, kurutulmuş olarak tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer ürünlerle beraber de tüketilebilir. Ayrıca çikolata ile kaplanıp tatlılarda da kullanılabilir. Reçellerde, soslarda keklerde vs. kullanılabilir. Yani ALTIN ÇİLEK harika bir ürün olup karışımlarda yada tek başına kullanılabilir. Bu nefis ve egzotik meyve aynı zamanda çok sağlıklı ve tıbbi olarak birçok faydaya sahiptir.
Altın Çilek Faydaları
Altın Çileğin, içerdiği keroten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler.Altın Çilek in, içerdiği keroten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. Altın Çilek Kolombiya”da, idrar söktürücü olarak ve Astım tedavisinde kullanılmaktadır. Meyveleri doğrudan yendiği gibi, meyve salatalarına, dondurmaya, kek ve pastalara konulmakta ve reçeli yapılmaktadır. Bu bitki ve meyvesi dünyanın çeşitli yörelerinde yemek sosu, konserve, tatlı ve çiğ olarak tüketiliyor. Güney Amerika”da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yönetemi olarak kullanılan bir meyvedir. Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımlarıda bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler.
Altın Çilek C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Potasyum içeriği bakımından zengin meyvelerden biridir. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Altın Çilek, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Altın Çilek kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Özellikle yer kirazı kurusu yüksek lif oranına sahiptir.
Altın çilek nasıl tüketilmelidir?
İçerisindeki meyve taze olarak yenilebilir. Altın çilek yabancı ülkelerde ve bizde meyve kurusu olarak yenildiği gibi altın çilek reçeli, pasta malzemesi ve puding aroması olarak da kullanılmaktadır. Altın çilek meyvesi nemsiz ve soğuk ortamda saklanmalı ve fazla bekletilmeden tüketilmelidir.
Üzüm kurusu kullanılan pastalar ve yemeklerde dekorasyon amaçlı kullanılabilir. Aroma ve mayhoş tadından dolayı pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır. Ayrıca çikolata ile kaplanıp tatlılarda da kullanılabilir. Çikolata ile mükemmel bir birliktelik sağlamaktadır. Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da rahatlıkla kullanılabilir.
Muhafaza Koşulları
Altın Çilek, 7ºC de %70-%80 nem oranında muhafaza edilmelidir. Kaliks içerisinde 15-20 gün bozulmadan muhafaza edilebilir.
Besin Değerleri
Mayhoş ve lezzetli bir tada sahip olan altın çilek, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineral maddeler bakımından çok zengindir. Ayrıca altın çileğin içerisinde A, C, B1, B2, B6 ve B12 vitamini bolca bulunmaktadır. Altın çilek bitki meyveleri, diğer meyve türlerine göre protein açısından kat kat daha fazla zengindir. (%16 oranında protein içerir).

Altın Çileğin Yararları:
– Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir.
– Kilo vermeye yardımcı ve son derece faydalı bir meyvedir.
– Diyabet (şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
– Antioksidan oranı yüksektir.
– Kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
– C, B1, B2, B3 ve keroten gibi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir. – Potasyum değeri çok yüksek bir meyvedir.
– Kalsiyum değeri aşırı zengin olduğundan okul öncesi çocukların gelişiminde çok etkilidir.
– Metabolizmanın hızlı çalışmasına katkıları olduğu bilinmektedir.
– Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri vardır.
– İdrar söktürmeye faydaları vardır.
– Kalorisi azdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcı olur.
– Aroma ve mayhoş tadından dolayı pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır.
– Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda kullanılır.
– Reçeli son derece lezzetlidir.
– Cildi güneşten korumada ve cilt kanseri tedbiri olarak deri gerici özelliği olduğundan, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur.
– Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır.
– İçerisinde 8 ayrı alkolid bulunmaktadır. Bu alkolidler bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmaktadır.
– Kanı arındırmaya yardımcı olur. Görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı olur.
– Prostat ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.
Dikim yeri: Yarı güneşli, güneşli alanlar
Önerilen: Geniş saksılar, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun
Toprak: Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak
Büyüme hızı: Hızlı
Çiçeklenme dönemi: Bahar ayında
Dona dayanıklılık: Donlara yarı dayanıklı
İklim kuşağı: Soğuğa yarı dayanıklı türlerden olup gövdesi -3 kökleri -5 dereceye kadar dayanabilir.
Ömrü: Çok yıllık kalıcı bitki