KUDRET NARI (Momordica Charantia)
Kudret Narı Nerde Yetişir?
Kumlu, tınlı, hafif killi topraklarda düzenli yaz sulamalarıyla yetiştirilen kudret narı, nemli iklim bölgelerine daha iyi adaptasyon sağlar. Hava sıcaklığı yükseldikçe çiçeklenme miktarı azalacağından sıcaklığın 20-25 derece olduğu yörelerde daha iyi verim alınır. Tek yıllık bir bitkidir.
Tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika”da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda yetiştirilen bir bitkidir. Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar. Yaprakları, yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarı renkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızı renkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik seklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür. Latince”de momordica ısırmak anlamına gelir, yapraklarının adeta yenik gibi durmasından dolayı bu isim verilmiştir. Bitkinin bütün kısımları ve öz suyu çok acıdır.
Kudret narının meyve ve yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Özellikle demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir.
1 Pakette 5 Tohum Bulunmaktadır.
Tohumlar doğal bahçe ortamında hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadan sadece hayvan gübreleri kullanarak yetiştirilen meyvelerden elde edilmiş tohumlardır. Evinizin balkonunda, bahçede çok rahat bir şekilde yetiştirebileceğiniz doğal tohumlardır.
Tohum Çimlendirme Yöntemleri
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.
2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz
Meyve zeytinyağı ya da bal ile karıştırılarak kullanılır.
AKTİF MADDELER
Bitki çeşitli biyolojik olarak etkin olan bileşikler içerir. Bunlar esas olarak momordicin I ve momordicin II ve cucurbitacin B dir.
Kudret Narının 100 gr mında sadece 17 kalori bulunmakla birlikte kalorisi çok düşük bir bitkidir.Bununla birlikte, diyet lif, mineraller, vitaminler ve antioksidanlar gibi bitkisel besinler açısından çok zengindir.
Olipeptid-P içerir. Buna ek olarak, Charantin denilen antidiyabetik ajan ihtiva eder.
Kudret Narı C vitamini açısından oldukça önemli bir kaynaktır. 100 gr 84 mg c vitamini ihtiva eder.
ß-karoten, ?-karoten, lutein ve zea-Xanthin gibi sağlıklı flavonoidler içerir. Aynı zamanda yüksek oranda A vitamini ihtiva eder..
Buna ek olarak, bitkisel niacin (vitamin B-3), pantotenik asit (vitamin B-5), piridoksin (vitamin B-6) ve demir, çinko, potasyum, manganez ve magnezyum gibi mineral içinde önemli bir kaynaktır.
UYARILAR
Kudret narı tohumları kabakgillere alerjisi olan kişilerde allerjik etki yapabilir. Gebelik ve emzirme sırasında kullanımı uygun değildir. Kan şekeri seviyesini düşürdüğünden hipoglisemi (şeker düşüklüğü) olanlar kullanamaz.
Dikim yeri: Yarı güneşli, güneşli alanlar
Önerilen: Geniş saksılar, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun
Toprak: Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak
Büyüme hızı: Hızlı
Çiçeklenme dönemi: Bahar ayından itibaren sezon boyu ve sonbahar
Dona dayanıklılık: Donlara dayanıksız
İklim kuşağı: Soğuğa dayanıksız türlerden olup 0 dereceye kadar dayanabilir.
Ömrü: Tek yıllık bitki